Parkinsons

Symptomkombinationen rörelsearmod, stelhet och skakningar kallas med ett gemensamt namn för parkinsonism. Den vanligaste orsaken till parkinsonism är Parkinsons sjukdom, men andra orsaker som förekommer är biverkningar av läkemedel, kärlsjukdomar i hjärnan och en grupp av sjukdomar kallad atypisk parkinsonism (tidigare kallad parkinson plus-syndrom).

Diagnosen Parkinsons sjukdom kan aldrig ställas med hundraprocentig säkerhet utan är en sannolikhetsdiagnos utifrån att man observerar symptom, förlopp och effekten av behandling. Utredningar som datortomografi och magnetkamera kan inte påvisa sjukdomen men kan utesluta andra orsaker till parkinsonism. Ett viktigt led i diagnostiken är att pröva behandling med läkemedel, som skall ha god effekt vid Parkinsons sjukdom.

Parkinsons sjukdom kan ge många olika symptom men är i första hand en rörelsesjukdom.

Motoriska symptom

De klassiska symptomen vid Parkinsons sjukdom är hypokinesi, rigiditet och tremor. Hypokinesi eller rörelsehämning yttrar sig som att kroppens rörelser blir långsamma och svåra att klara av, trots att muskelkraften kan vara normal. Det kan vara svårt att sätta igång en rörelse, t ex att ta det första steget när man ska börja gå. Rigiditet eller muskelspänning yttrar sig som en allmän stelhet i kroppen och kan leda till att patienten måste gå lätt framåtlutad. Tremor är ofrivilliga skakningar som brukar vara mest uttalade i vila.

Icke-motoriska symptom

På senare tid har man alltmer kommit att uppmärksamma att det är vanligt med så kallade icke-motoriska symptom vid Parkinsons sjukdom. Många av dessa beror på att sjukdomen påverkar autonoma nervsystemet. Balanssvårigheter är mycket vanligt, liksom trötthet, sömnproblem, blodtrycksfall och svårigheter med avföringen och vattenkastningen. Psykiatriska symptom som depression och demens är ofta associerade med Parkinsons sjukdom.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0